Un articol interesant pentru software developeri. Realitatea ne omoara

Axiome ale dezvoltării de software

Cea mai bună cale pentru a-ţi îndeplini visele este să te trezeşti.
Paul Valery

În continuarea răspunsului la întrebarea „De ce este nevoie de Analiză Software?” am să vă prezint o serie de lucruri pe care practica le susţine ca fiind, fără dubiu, nişte adevăruri şi care, aşa cum vom vedea susţin necesitatea existenţei Analizei software.

Axiomele dezvoltării de software:

A1. Întotdeauna cerinţele se schimbă pe parcursul derulării proiectului. Întotdeauna clientul cere mai mult decât la început şi tinde să extindă proiectul peste bugetul iniţial.
Clientul nu ştie cu precizie ce vrea şi este înclinat să îşi modifice cerinţele. Pentru a îşi clarifica propriile gânduri aşteaptă „să vadă mai întâi aplicaţia”.

A2. Întotdeauna, într-un proiect software apar situaţii neprevăzute. Situaţiile neprevăzute nu sunt o abatere de la regulă ci sunt chiar regula.

A3. Niciodată oamenii implicaţi în proiect nu sunt perfecţi. Toţi fac greşeli: programatorii produc bug-uri, analiştii erori de analiză iar project managerii, erori de management.

Cea mai mare parte dintre bug-urile dintr-un produs software de dimensiuni mari (unii spun că peste 70%) sunt introduce în fazele de analiză şi design. Cu cât un bug există pentru mai mult timp într-o aplicaţie, cu atât este mai costisitoare detectarea lui şi rezolvarea va fi mai puţin corespunzătoare.

problems ?

problems ?

A4. De regulă, clientul nu citeşte specificaţiile software sau le citeşte superficial. Mai mult decât atât, feed-back-ul primit de la client în faza de dezvoltare a proiectului este insuficient şi incomparabil mai puţin consistent decât feed-back-ul primit după depăşirea termenului final al proiectului.

A5. Nici un proiect software nu dispune de un buget nelimitat. Toate proiectele software au bugete insuficiente.

Dacă acum, aceste axiome, nu sunt suficient de relevante, ele ne vor folosi pe parcursul întregii cărţi pentru a înţelege mai mult.

În continuare (partea a IV-a a seriei), pentru a porni discuţia privind locul exact al Analizei într-un proiect software, voi descrie ciclul de dezvoltare al produsului software şi vom vedea cum se integrează Analiza cu restul disciplinelor implicate într-un proiect.

techit.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s